Blogg om jobb, företag och tjänster

Blogg om jobb, företag och tjänster

Äntligen har jag löst en limousine till vårt bröllop!

Jag och min fru ska gifta oss om några veckor och hade sedan ett tag tillbaka bokat en limousine som skulle ta oss till lokalen. Vi var jättenöjda med vårt val och såg verkligen fram emot att få åka limousine. Jag ringde företaget igår för att se så att allt stod rätt till eftersom vår stora dag närmar sig. Tur var det för de hade tydligen råkat dubbelboka limousinen och de hade inga andra lediga. Så helt plötsligt var vi utan limousine med enbart några veckor kvar till bröllopet. Jag berättade detta för min vän och han tipsade mig då om Crownlimo som han hade hyrt limousine ifrån tidigare och var väldigt nöjd med. Jag ringde dem direkt men hoppades inte på för mycket med tanke på att bröllopet är rätt nära. Men turligt nog så hade de en väldigt fin limousine ledig just det datumet vi behövde den! Jag bokade den direkt och nu kan både jag och min fru andas ut. Det känns som att sten lyfts från våra axlar och nu har vi i alla fall en sak mindre att oroa oss för. Jag ser jag verkligen fram emot bröllopet och att åka limousine med min framtida fru. Limousine från Crownlimo

D-sub kåpor

- Posted in Ingen kategori by

D-sub kåpor

Vad har man d-sub kåpor till?

D-sub kåpor och deras kontakter har fått sitt namn från den D-formade kåpan.

Hanen har stift och honan har motsvarande uttag. Denna typ av kontakter uppfanns av företaget Canon och lanserades redan 1952.

Användningsområde för D-sub kåpor

Vad har man egentligen d-sub kåpor till? En d-sub kåpa är själva höljet som omsluter en d-sub kontakt. Höljet kan vara i plast, metalliserad plast och zink.

D-sub kåpan skyddar både själva kontakten och personerna som hanterar kontakten.

Metalliserade plastkåpor och zinkkåpor används ofta när det ställs höga krav på goda skrämegenskaper. Denna typ av d-subkåpor används därför ofta inom branscher som telecom, medicin och industriella applikationer.

Ett företag i Sverige som tillverkar d-subkåpor är Encitech och de har gjort detta sedan 1974. Faktum är att de är en stor leverantör av d-sub kåpor till större delen av världen. Så det finns med andra ord fler svenska företag som har tagit världen med storm än IKEA och Spotify.

Som med de flesta produkter så finns det mängder med adaptrar och tillbehör även till d-sub kåpor och kontakter. Det finns skruvlås, skärmade och oskärmade adaptrar och mycket mer.

Bild på D-sub kåpa

Legotillverkning

- Posted in Företag by

Legotillverkning i Sverige

Nu tänkte jag skriva om ett företag inom industrin som arbetar med legotillverkning, laserskärning med mera. Det är inte något av de större företagen i Sverige eller det mest kända men jag vurmar inte enbart för stora företag utav även för lokala företag som skapar arbetstillfällen på orten och skatteintäkter till kommunen.

Hygap finns i Oskarström strax utanför Halmstad och är cirka 25 anställda. De är ett familjeföretag som startade 1981 och omsätter i runda slängar 30 miljoner kronor.

Legotillverkningen

Hygap har en produktionsyta på 4600 kvm för sin legotillverkning och arbetar i treskift för att upprätthålla produktionen och leveranssäkerheten vilket är viktigt inom dagens industriproduktion. Om en underleverantör inte får fram detaljer i tid så skapar det produktionsstopp och förseningar. Lean produktion är något vi arbetar med mycket inom svensk industri idag. Deras treskift gör att de kan ha korta ledtider och får leveransen i rätt tid.

Utöver produktionsytan har Hygap ett avfuktat lager på 1200 kvm där de lagerhåller de färdiga produkterna. Deras kapacitet på lagret är idag in- och utlastning av 50-100 ton per dag.

De tvättar även metalldetaljerna de tillverkar så att deras kunder få rena detaljer levererade som de direkt kan börja arbeta med. Även det något som kortar ner ledtiderna när kunderna får en leverans.

Legotillverkning maskin

Vi behöver ett verktyg för vår lönerevision

- Posted in Jobb by

Vi behöver ett verktyg för vår lönerevision

Jag arbetar som löneadministratör på företaget och inför hösten 2021 så är det dags för den årliga lönerevisionen. Det är är rimligt att göra en lönerevision en gång per år tycker jag för då har man koll på lönesättningen och riskerar inte att personal slutar på grund av felaktiga löner.

Vi är cirka 25 anställda på företaget så vi måste göra en lönekartläggning varje år. Är man mellan 10-25 anställda så är kraven lägre och då ”måste” man bara ha en årlig skriftlig dokumentation och är man över 25 anställda så måste man skriftligt dokumentera allt arbete man gör inklusive en lönekartläggning. Lönerevisionen är naturligtvis en viktig deI i detta arbete.

Lönerna ska ju såklart sättas utifrån tydliga kriterier och de ska motverka diskriminering på arbetsplatsen. Det låter kanske självklart med jag vet flera företag där det är lite vilda västern när det kommer till lön kontra ansvar/erfarenhet.

Vi har växt ganska snabbt och anställt flera stycken de senaste två åren och vårt gamla arbetssätt med löner och lönerevision fungerar inte speciellt bra längre. Det är för mycket manuellt arbete vilket tar onödigt mycket tid för oss på ekonomiavdelningen samt att resultatet kan bli fel.

Vi har fram till nu arbetat mycket med excel vilket fungerar bättre när man kanske bara är en 10-12 anställda. Nu är vi dock 25 personer och vi kommer garanterat att anställa ytterligare ett par personer under 2021 och det finns fler positioner på företaget idag än för två år sedan.

För att underlätta vårt arbete och se till så att vi får fram rätt underlag har vi beslutat oss för att skaffa ett verktyg för lönerevision. Vi har tittat på flera olika lösningar och pratat med flera olika leverantörer av lönerevisionsverktyg och landat i att vi nog kommer att välja ett verktyg från Sysarb. Vi har fått använda oss av en demo och testkört verktyget tillsammans med en av deras tekniker och det verkar ha många bra funktioner som kommer att göra vårt arbete med lönekartläggningen enklare och bättre. De har även en riktigt bra rapportfunktion som sammanfattar det mesta när arbetet är klart, det blir överskådligt och ser professionellt ut.

Så nu kommer jag nog snart att kunna säga hej då till Excel, åtminstone när det gäller vår lönerevision.

Tänker skaffa ett kylrum

- Posted in Företag by

Tänker skaffa ett kylrum

Jag har en liten Deli i Borås centrum där jag säljer delikatesser som exempelvis choklad, ostar, chark, kylda drycker med mera. Vissa produkter har lång hållbarhet som exempelvis choklad medan andra har kortare hållbarhet såsom chark, ost med mera. För den typen av livsmedel behövs det ett kylrum.

Du kan naturligtvis ha kylskåp eller kylboxar men de har ett begränsat utrymme och då jag har ett ganska stort sortiment för att vara en lokal Deli så behöver jag lite mer utrymme.

Det är också lättare att arbeta i ett kylrum än med kylskåp då jag kan gå in i ett kylrum och arbeta mer effektivt än att stå vid ett kylskåp och hålla på.

Eftersom lokalhyror är dyra i centrum har jag ett begränsat utrymme för mitt kylrum så jag behöver någon som kan platsbygga det utifrån mina förutsättningar.

Jag tänker att jag behöver ett kylrum på kanske 10 kvm eller nåt åt det hållet. Det ska ha en dörr för att hålla kylan inne, hyllor där jag kan förvara livsmedel och ett lås ifall jag skulle få inbrott. Vissa charkprodukter är väldigt dyra, speciellt lufttorkat kött från Spanien och fryst oxfilé från Brasilien, det är mer eller mindre hårdvaluta så det gäller att skydda det från obehöriga.

Jag har googlat lite och hittade ett företag som bygger måttbeställda kylrum som verkar ha koll på läget som heter Foam King. Jag tänkte att jag ska kontakta dem och se om de kan komma med en offert på vad det skulle kosta för mig att installera ett kylrum i min butik.

Bild på kylrum taget från utsidan

Bullermätning

- Posted in Tjänster by

Skapa en bekväm arbetsplats med hjälp av bullermätning

Bullernivån på många svenska arbetsplatser är trots riktlinjer många gånger högre än vad den borde vara. Eftersom buller och annat ljud som är störande påverkar både koncentrationsförmågan och prestation negativt hos personalen är detta något som borde ägnas betydligt mer hänsyn. Att skapa en arbetsplats som håller sin personal mindre stressad och utarbetad är något som företag bör satsa betydligt mer på. Faktum är att man uppskattar buller som den absolut främsta orsaken till försämrad komfort för de arbetande. Framförallt ljud som anses vara direkt skadliga för hörseln.

Hur vi påverkas av buller beror många gånger även på humör och tillstånd hos enskilda individer, på hur trötta eller stressade vi är redan innan arbetsdagen. Detta är dock något som arbetsgivare inte kan påverka till lika hög grad som de kan när det kommer till själva arbetsplatsen, vilket gör det ännu viktigare att fler företag bör anstränga sig mer för att skapa en hälsosam arbetsplats för sina anställda.

Idag finns det företag som speciellt inriktar sig på bullermätning för privatpersoner såväl som för arbetsplatser. Eftersom buller kan vara svårt att identifiera använder sig dessa företag avancerad mätutrustning som tillåter de att lyssna på buller med 30 dB förstärkning. Detta gör det betydligt enklare att identifiera källan till bullret. Vi har även möjlighet att mäta riktning på oidentifierat buller. Vi har stor erfarenhet av bullerutredningar och kan leverera åtgärder för att reducera bullret.

I dagens samhälle, där stress och ljud är betydligt mer förekommande än tidigare, är det av ännu större vikt att komma till en arbetsplats eller ett hem där vi kan slappna av och fokusera på våra arbetsuppgifter eller koppla av med familjen. Därför är det rekommenderat att anlita ett företag som snabbt och enkelt kan göra en bullermätning för att eliminera buller och som kan hjälpa oss att skapa en trygg och bekväm miljö både hemma och på arbetsplatsen.

Jag ska arbeta utomlands och behöver hjälp med relocation

Min arbetsgivare har erbjudit mig möjligheten att arbeta utomlands då vårt företag finns i flera länder och på flera marknader.

Ska man testa på att arbeta utomlands så ska man nog göra det när man är ung tänker jag. Jag tror att man är mindre intresserad av en utlandsflytt när man blir äldre och har hus och barn i skolan så ska jag göra det så är det rätt tid för mig att göra det nu.

Att flytta utomlands för att jobba är inte direkt samma sak som att åka utomlands i två veckor på semestern och bo på en all inclusive-anläggning direkt.

För att flytta utomlands behöver man hjälp med relocation.

Det är inte bara att köpa en flygbiljett och åka om jag säger så.

För att bo i ett annat land under en längre tid är det mycket att tänka på och många saker som måste fixas.

Man behöver antagligen något slags arbetstillstånd eller uppehållstillstånd. Man behöver registrera sig hos olika myndigheter så att man finns med i systemet så att säga. Tänker på skatter, sjukvård och liknande.

Sen måste man ju ha någonstans att bo, man behöver ett bankkonto för lönen och för att kunna betala sina räkningar. Man behöver ett mobilabonnemang och mycket mer.

När man börjar tänka på det så är det tusen saker att göra och ha koll på för att en utlandsflytt ska gå smidigt och bra.

Som tur är finns det företag som arbetar med relocation och ser till att alla saker man måste fixa löser sig på ett smidigt sätt. Min arbetsgivare har tagit hjälp av ett företag som heter Alfa som jobbar med relocation och relocation-tjänster.

Men som sagt var, ska jag testa på att jobba utomlands så är det nog bäst att jag gör det nu medan jag fortfarande är ung för längre fram i livet så är det nog inte lika lätt att flytta på sig.

relocation